Wat is het verschil tussen een front- en back-end developer?

Front-end-developer

Softwareontwikkelaars vind je in alle soorten en maten. On je op zoek gaat naar wat de verschillen tussen al die developers zijn kom je uit op het onderscheid tussen front-enden back-end developers. Front-enden back-end zijn veelgebruikte termen, maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee soorten developers?

Wat betekent front-enden back-end developer?

Front-end en back-end betekenen letterlijk ‘voorkant’ en ‘achterkant’ in het Engels, en geven daarmee ook aan in welke richting je moet denken als het gaat om software. De front end developer houdt zich over het algemeen bezig met de ‘voorkant’ van een digitaal product, dus hetgeen wat je als gebruiker ziet. Een back-end developer houdt zich veel meer bezig met alles wat er aan de achterkant zit, dus hoe verschillende applicaties aan elkaar gekoppeld kunnen worden en hoe verbindingen kunnen worden gemaakt met servers en databases. En dan is er nog een derde groep, de full-stack developers, die het allebei kunnen. 

Wat doet een front-enddeveloper?

Een front-end developer maakt software waar je als gebruiker mee interacteert, ook wel de user interface genoemd. Dat kan bijvoorbeeld een website zijn, een webapplicatie of een app voor je telefoon. Deels gaat het om wat je ziet, dus het visuele aspect, en deels om hoe je ermee kunt werken en de gebruikerservaring. De developer zorgt er ook voor dat het digitale product goed toonbaar is op de verschillende devices die mensen gebruiken zoals smartphones en computers. De talen waar een front-end developer in thuis is vallen onder andere HTML, CSS en JavaScript.

Wat doet een back-enddeveloper?

Een back-end developer creëert oplossingen die je als gebruiker niet snel ziet maar wel nodig zijn om alles goed te laten functioneren. Je kunt dan denken aan het inrichten van servers, systemen om data of applicaties te beheren, beveiligingssoftware en het maken van koppelingen tussen verschillende applicaties en databases. Eigenlijk is een back-end developer degene die alles onder de motorkap draaiende houdt zodat je als gebruiker moeiteloos gebruik kunt maken van de front-end software. De talen waar een back-end developer mee overweg kan zijn onder andere PHP, Python, Java en C++.

En wat is dan een full-stack developer?

Soms is het nodig om kennis te hebben van zowel de voor- als de achterkant van een digitaal product. Dat is waar je een full stack developer voor nodig hebt. Deze developers weten raad met zowel front-end als back-end oplossingen en de bijbehorende talen. Dat geeft een full stack developer een brede kennis waardoor hij een rol kan spelen bij de samenwerking en afstemming tussen zowel front-end als back-end. Vaak zie je dan ook dat een full stack developer een leidende rol heeft binnen een development team of dat het een freelancer is die alles in zijn eentje moet kunnen.