ISO 9001 certificering: alles wat je moet weten

Cursus-ISO-9001

De ISO 9001 norm is een wereldwijde erkende norm en gaat over kwaliteitsmanagement. De norm geeft richtlijnen waar een goed kwaliteitsmanagementsysteem aan moet voldoen. Deze norm zorgt ervoor dat je organisatie bedrijfsprocessen verbetert en beheerst. ISO staat voor International Standardization Organization en geeft internationaal normen uit. Je hebt ook de NEN en deze instelling zorgt ervoor dat ISO normen worden vertaald naar het Nederlands en het beschikbaar maken voor de Nederlandse markt. Interesse om een cursus ISO 9001 te volgen? 

 

Waarom is de ISO 9001 zo belangrijk voor organisaties?

Het is zo dat je kwaliteitsmanagement overal terugziet in een organisatie en je zorgt ervoor dat de organisatie voldoet aan de wensen, eisen en behoeften van klanten en ander soort belanghebbenden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan regel- en wetgeving. Zo’n ISO 9001 certificering wordt door een deskundige, onpartijdige en onafhankelijke organisatie uitgegeven. Heb je zo’n certificaat in bezit, dan kun je laten zien dat je organisatie aan alle eisen voldoet en dat je een betrouwbaar product of dienst aanbiedt. 

 

Het beginnen met een contextanalyse

Het fundament van een kwaliteitsmanagementsysteem is een contextanalyse. Deze contextanalyse bestaat uit een risico- en stakeholderanalyse. Met zo’n analyse breng je in kaart wat de risico’s per proces zijn en wie de belanghebbenden zijn. Het instellen van een contextanalyse is een van de eisen bij de nieuwe versie van ISO 9001 2015.

 

Hoe kom je in bezit van een ISO 9001 certificaat?

Wil je als organisatie een ISO 9001 certificaat, dan moet je je laten crediteren door een geaccrediteerde organisatie. Deze organisatie kijkt of je voldoet aan de internationale normen van kwaliteitsmanagement. De eisen van de norm bestaan uit negen basisprincipes, waaronder de betrokkenheid van mensen in de organisatie, leiderschap en klantgerichtheid. Behaalt de organisatie de norm, dan voldoet het aan alle wettelijke- en klant eisen en wordt er ook aangetoond dat er steeds wordt gewerkt aan het verbeteren van de organisatie. Het proces voor het behalen van een ISO 9001 certificaat bestaat uit de Plan Do Check Act. Er wordt een plan door de organisatie opgesteld om aan alle eisen te voldoen. Het plan wordt vervolgens uitgevoerd, gecorrigeerd en gecontroleerd waar nodig is.